Wetenschap ten dienst van de Special Forces

De VIPER-onderzoekseenheid viert dit jaar haar tiende verjaardag. Ze werd in 2010 opgericht door professor Xavier Neyt en medisch majoor Nathalie Pattyn. Vanaf het begin was deze onderzoekseenheid gericht op een multidisciplinair onderzoek naar menselijke prestaties in operationele omstandigheden.

VIPER-onderzoeksprojecten werden uitgevoerd in het Internationale Ruimtestation, in Antarctische stations, in onderzeeërs van partnerlanden en binnen de Air Component, in basisvluchtinstructie en in deskundige gevechtsvliegers.

Vier jaar geleden koos het VIPER-team ervoor om de verzamelde kennis en ervaring te operationaliseren in het ontwerpen van een prestatieverbeterend programma voor de Air Component, waardoor de wetenschappelijke resultaten werden gebruikt in een praktische toepassing. Het onderzoeksproject HFM 17/05 werd gefinancierd door de KHID/IRSD, en Dr. Emilie Dessy werkte de laatste twee jaar aan de implementatie van prestatieverhogende technieken, training en methodologieën.

In 2017 wenste de Special Forces Group een Human Performance Program te ontwikkelen om de prestaties van de operatoren te verbeteren, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Ze namen contact op met VIPER om dit programma te ontwerpen. In nauwe samenwerking met het Centrum voor Fysieke Geneeskunde en Rehabilitatie van het militair hospitaal werd het Human Performance Program ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de SF-operatoren op het vlak van gezondheid, welzijn en prestaties.

SF-operatoren die waakzaamheidstests uitvoeren tijdens de opleiding voor terrorismebestrijding: de resultaten van hun cognitieve beoordeling bij computertaken worden afgestemd op hun operationele prestaties bij het uitvoeren van de tactische oefening. Een volledige beschrijving van het ontworpen programma werd gepubliceerd in het "Belgisch Militair Tijdschrift" in 2019: "Beter, sneller, sterker... maar niet groter: le programme de gestion de performance humaine au sein des forces spéciales ". 

Special Forces