kop online pampou

De Koninklijke Militaire School dompelt haar leerlingen, werknemers en bezoekers dagelijks onder in een bad van tradities die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van de school. Een van deze tradities is de ‘Pampou’, het lijflied van elke leerling op de school dat luidkeels op evenementen gezongen wordt. In het lied doen de leerlingen hun beklag over de strenge regimes en het werk dat ze krijgen. ‘Pampou’ is tevens de naam van een pamflet binnen de school, waarin leerlingen metaforisch hun ongezouten mening geven over allerlei zaken. De 'Pampou' is altijd al een uitlaatklep geweest voor de leerlingen. Dat is nog steeds zo! Op deze blog uiten de leerlingen en kaderleden hun mening en delen ze hun persoonlijke verhalen.

Arvid De Dapper
Blauwe caque Tradities en Public Relations

Academisch

Thesis

Thesis: Helpen isotopen de identiteit van onbekende WOI-gesneuvelden te achterhalen?

Isotopen worden in de archeologie al langer gebruikt om de herkomst van artefacten te achterhalen. Maar ook om migratiepatronen en om de menselijke en dierlijke mobiliteit in kaart te brengen bleken isotopen al meermaals een toegevoegde waarde te hebben. Mijn thesisonderzoek probeert om dankzij deze methoden vijf gesneuvelden uit WOI die tot nog toe onbekend zijn gebleven, op zijn minst opnieuw een nationaliteit te geven. Op die manier kunnen ze hopelijk met de nodige eer in hun vaderland herbegraven worden.

Corona

Corona Callcenter Crew tot uw dienst!

Na een dikke vier jaar op de schoolbanken, brak de stageperiode eindelijk aan voor Anna. Drie leerrijke weken op anesthesie verder, werd het al snel duidelijk dat het geen gewone stage zou worden...

Masterproef

Thesisonderzoek mirage Marokko

Onderluitenant Théo Demeester licht zijn onderzoek in Marokko toe met betrekking tot zijn thesis over mirage bij snipervuur.

Team Campus Cup

De Campus Cup

Vorig academiejaar namen twee ploegen van de Koninklijke Militaire School deel aan de Campus Cup. Ook dit jaar haalt een team van vier bachelorstudenten SSMW alles uit de kast om de hoofdprijs mee naar Brussel te nemen.

Tradities

Breendonk

Het Fort van Breendonk door de ogen van onze studenten

Een zonnige voormiddag in Breendonk, maar een donker en somber verhaal. De leerlingen van het tweede jaar bezochten het fort van Breendonk. Dit fort werd gebruikt voor het opvangen en verder transporteren van Joden, verzetsstrijders en andere minderheidsgroepen. De gidsen brachten op een professionele en enthousiaste manier fantastisch boeiende, doch beklijvende verhalen. Het is belangrijk dat de toekomstige officieren van onze Belgische defensie zich bewust zijn van de wrede gebeurtenissen in de krijgsgeschiedenis.

degen des konings jens

Degen des Konings overhandigd aan Jens Parisis

Jens Parisis vertelt over de overhandiging van de Degen des Konings tijdens de parade voor de opening van het academiejaar 2019-2020.

Militair

Winterkamp 3Ba

Poids morals en kastdeuren: winterkamp in het teken van Kamp Waes

27 januari om 06u00 ’s ochtends stond het volledige bataljon HOIC verzameld, klaar om op kamp te vertrekken. De rugzakken netjes opgelijnd, de kitzakken stevig gevuld en hier en daar waren de ABL’s al vervangen door andere schoenen. Het was duidelijk: de examens zaten erop en iedereen was klaar om op winterkamp te vertrekken.

Erasmus

Erasmus

Hoe het Coronavirus een einde maakte aan mijn Erasmus-ervaring

Evelyn trok op zondag 2 februari vol goede moed naar Vilnius in Litouwen. Daar zou ze vier maanden verblijven in de militaire school, de General Jonas Zemaitis Military Academy of Lithuania, om haar thesis te schrijven. Haar Erasmusperiode werd abrupt beëindigd toen de Litouwse regering aankondigde dat ze vanaf 16 maart de grenzen zouden sluiten en het hele land in verplichte quarantaine moest.

Erasmus Polen

Op de laatste vlucht vanuit Polen

Van geen onheil bewust in de wereld gingen wij verder met ons te vestigen in Polen. Op ons kot, buiten de academie, was er een keukentje waar wij vaak samen kookten. We hadden net voor de komende weken allerhande boodschappen gedaan, toen we op 11 maart een schokkend bericht kregen: alle universiteiten werden gesloten en iedereen moest het gebouw verlaten omwille van het coronavirus.

Sport

Roller Race

Roller Race ten voordele van To Walk Again

Vorig weekend zat iedereen gekluisterd aan de televisie om het spektakel in de eerste voorjaarsklassiekers te aanschouwen. Vooraleer de grote ploegen om de titel in 'Omloop het Nieuwsblad' en 'Kuurne-Brussel-Kuurne' streden kon men woensdag de sfeer al opsnuiven in the Cave.

Meest recent