Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

De Koninklijke Militaire School werd opgericht in 1834 door de Franse generaal Chapelié. Al meer dan 180 jaar vormt de KMS officieren voor de Belgische Defensie, maar de school ontvangt ook internationale studenten. Koning Filip omschreef de school in een speech aan de leerling-officieren: “De ijzeren discipline, de fysieke training, de hoge academische eisen van deze school zullen jullie zwaar op de proef stellen. Het zal ervoor zorgen dat jullie jezelf beter leren kennen".

Discipline is er zeker op deze universiteit, want vanaf dag een volgen we een strikte dagplanning. De leerlingen van het eerste jaar beleven de zwaarste planning. Zij hebben voor elke activiteit een ‘appel’, wat zoveel wil zeggen als een controle dat iedereen er is op een militaire manier. Indien er bijvoorbeeld ontbeten wordt om 06.15u, verwachten de officieren dat om 06.10u het appel gebeurd is. Om 06u opstaan is dus geen uitzondering. Na het ontbijt is er de dagelijkse vlaggengroet, om het even welke de weersomstandigheden zijn. IJskoude wind, aprilse grillen, sneeuw, agressieve hagel, regen met pijpenstelen of gewoon een zonnige zomerochtend… als leerlingen kennen we het allemaal. Na de vlaggengroet staat er vier uur les op de planning, met rond 10u een pauze van twintig minuten. De meeste leerlingen brengen deze, net zoals ik, door in de cafetaria. Nelly, de barvrouw, schenkt er koffie met gebak en Radja smeert belegde broodjes.

Ik ben graag in de cafetaria, er hangt een typische sfeer en er is altijd iemand om een gesprek met aan te knopen. Na het middageten volgt nog eens vier uur les. Indien er geen lessen zijn gepland, wat vrij zeldzaam is, moeten de eerstejaars met de deur open studeren op de kamer, zodat er gecontroleerd kan worden. Van 18 tot 19u is er tijd om avondeten te nuttigen in de mess. Daarna volgt er voor de eerstejaars twee uur studie onder toezicht. Voor elke les wordt er steeds een appel gedaan, zodat iedereen steeds aanwezig is. Na 21u zijn de leerlingen 1Ba vrij om op de campus te sporten, verder te studeren of hun kamer schoon te maken. Op donderdag krijgen de eerstejaars ‘uitgang’ en mogen ze tot 01u ontspannen in Brussel.

Dit schema verandert doorheen de opleiding niet erg veel, alleen krijgen leerlingen met goede punten meer vrijheden. Zo moet er voor het eten in de hogere jaren geen appel meer gebeuren. Naargelang de punten op examens krijgen sommigen onder ons meer of minder uitgang. Sommige leerlingen met minder goede resultaten worden verplicht om langer te studeren onder toezicht, ook op donderdagavond bijvoorbeeld. 

Het is een leven dat veel studenten aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Al was dit strakke tijdsschema vroeger nóg strakker…

De Cel Historisch Erfgoed bezorgde me onderstaand document, een weekplanning van de leerlingen van de KMS uit 1901. Toen bestond Campus Renaissance nog niet, maar volgden de studenten les in Ter Kameren in Brussel. Het uurrooster dateert van 1 juni 1901 en is ondertekend door majoor stafadjunct Albert De Keucker, toenmalig tweede commandant van de Militaire School. De leerlingen kregen toen vier maaltijden per dag: een ontbijt, twee lichte maaltijden ('collation') en een avondmaal rond 20u. De woensdag zat iets anders in elkaar, zoals ook vandaag het geval is. Woensdagnamiddag was een uitgangsmiddag. Het weekend van een leerling was dan weer een stuk korter in 1901, want enkel op zondag van 09 tot 23u mochten de leerlingen naar huis. 

Als leerling-officier vind ik het een eer om te mogen studeren aan een universiteit met zo'n brede geschiedenis als die van de KMS. De opleiding die mijn medestudenten en ik krijgen is uniek. De combinatie van de academische opleiding, de militaire, fysieke en karakteriële vorming, biedt geen enkele andere universiteit. Onze geschiedenis, tradities en specifieke opleiding, daar mogen we als leerlingen (en kaderleden) echt trots op zijn. 
 

Leerling-officier Arvid De Dapper
157 SSMW
23/05/2020

Dagplanning 1901

Reacties

Kristof Van den...
vr 29/05/2020 - 10:21
Mooi en boeiend artikel !
Derrick Gosselin
wo 01/07/2020 - 12:44
Interessant om dit te vergelijken met de ingenieursopleiding aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent rond 1900. De opleiding "burgerlijk" ingenieur volgde in grote mate de opleidingsstructuur van de "militair"ingenieur volgens de toenmalige benadering van de polytechnische school van Parijs opgericht ongeveer 30 jaar vroeger dan de KMS en waar beiden in Belgie van gekopieerd werden. Ook in Gent werden rond 1900 de poorten van het pas gebouwde "le Palais des Sciences" (lees de Plateau) om 8 uur gesloten, waren er ook steeds apples en liepen repetitoren door de gang die u konden binnenroepen op ieder moment om uw kennis te testen. Belgie had toen een van de beste ingenieurskorpsen ter wereld, was in de top 5 van de belangrijkste industriële machten en onze technologie werd naar Rusland, Afrika en China geëxporteerd. Wat nog steeds niet veranderd is, is dat ook vandaag nog discipline, verantwoordelijkheid en inzet de basis vormen om grootste dingen te doen. De tradities van de KMS zorgen ervoor dat deze belangrijke lessen niet verloren gaan en blijven er zich goed van bewust hoe belangrijk ze zijn om een verschil te blijven maken.
Luc Wuytack
za 25/07/2020 - 21:17
Heel goed verwoord waarvoor mijn welgemeende proficiat

Voeg een nieuwe reactie toe