Nieuwe leerlingen starten aan de KMS

  • 2 september 2020

Negen uur. De eerste kandidaten van de 160ste promotie Sociale en Militaire Wetenschappen en de 175ste promotie Polytechniek komen aan, net als de kandidaat-officieren van het hulpkader en de bijzondere divisie. Wegens het coronavirus nemen ze tegen de gewoonte in al voor de schoolpoorten afscheid van hun naasten.

Eerst doorlopen de nieuwe rekruten enkele administratieve formaliteiten en een temperatuurafname. Dan verwelkomt kolonel Thierry Pirenne, directeur van de basisopleiding voor officieren, hen voor een eerste briefing.

“Officier worden is geen evidente keuze, het is een echte uitdaging”, waarschuwt hij. Dan somt hij de vijf waarden van de school op: “Moed, inzet, respect, discipline en eer.” De toon is gezet.

Veilig terug

Om de leerlingen in deze bijzondere periode veilig te kunnen ontvangen, nam de school een hele reeks maatregelen. De kamers zijn nu individueel. Een mondmasker dragen is verplicht bij alle verplaatsingen in de omgeving. Tijdens sommige lessen zijn er vaste plaatsen en plexischermen, andere lessen werden omgegooid om een veilige afstand tussen de leerlingen te kunnen garanderen. De maaltijden verlopen in kleinere groepen. Sommige lessen verlopen via afstandsonderwijs.

Om het militaire groepsgevoel te benadrukken, heeft de directie van de KMS toch getracht om de lessen zoveel mogelijk in fysieke aanwezigheid te laten verlopen.

Vanaf dinsdag tot 25 september vertrekken de kandidaat-officieren naar het Kamp Elsenborn. Daar beginnen ze aan hun militaire initiatiefase, waarbij ze discipline leren en de militaire waarden, omgaan met wapens, kaartlezen, enzovoort. Heel het schooljaar zal prinses Elisabeth hetzelfde programma volgen als de andere leerlingen.

Daarna nemen ze deel aan de plechtigheid van de blauwe baretten, het officiële begin van hun militaire loopbaan.

Tekst, foto en video: DG StratCom (Algemene Directie voor Strategische Communicatie)

De incorporatie in beeld