Jens Parisis over zijn Degen des Konings

"Voor mij was de hele ervaring meer dan een foto, eerder een film en ik hoop dat je na het lezen van de verschillende puzzelstukjes een beter beeld hebt van wat de prijs juist inhoudt en wat de prijs betekent. Ik kan enkel de objectieve inhoud en mijn subjectieve betekenis geven, aan u om uw eigen betekenis te ontdekken en zo het laatste puzzelstukje te kunnen toevoegen aan de achterkant van de foto". - Jens Parisis

Misschien heb je deze mededeling een paar maanden geleden zien passeren. De Degen des Konings werd in 1937 voor het eerst uitgereikt en kan, na een pauze tijdens WO2, opnieuw rekenen op een jaarlijkse laureaat die over de drie Bachelor-jaren als beste werd beoordeeld op de vier pijlers van de KMS. Aan de prijs hangen veel tradities vast en sinds de sociale media bestaan, hoort daarbij dat zowel de KMS, als het Koninklijk Paleis, als enkele opperofficieren elk jaar bovenstaande foto van de nieuwste laureaat van de Degens des Konings met veel trots delen. Voor mij, als 71e en jongste in die eervolle traditie, was het uiteraard een zeer mooi moment. Maar ik geloof dat verantwoordelijkheid en verdienste voorafgaan aan privilege en dat die laatste enkel zo te verantwoorden valt. Ik geloof dat een gezonde dosis reflectie elke ervaring waardevoller maakt. Ten slotte geloof ik ook dat deze gedachten onder de juiste voegwoorden brengen, helpt om alles duidelijker in verband te brengen.

Bovendien is schrijven niet alleen voordelig voor de schrijver, maar stelt het ook juist anderen in staat om te leren en te ontdekken van wat buiten hun dagelijkse ervaringen valt. Begrijp me niet verkeerd, op koffie gaan bij de Koning valt ook zeer ver buiten mijn dagelijkse ervaringen, maar mijn bovenstaande overtuigingen hebben me ertoe geleid om die uitzonderlijke ervaring te beschrijven. Toen ik in het middelbaar uitkeek om in de KMS te studeren, had ik het ook fantastisch gevonden om zo’n ervaring achter de schermen te kunnen ontdekken.

Op deze nieuwe blog van de KMS zullen dus in de komende weken verschillende stukken verschijnen die telkens een deel van de achterkant van die foto met de Koning zullen laten zien.

Bij de Degen des Konings hoort immers niet alleen de fysieke Degen die overhandigd wordt op de parade van de Plechtige Intrede van de Nieuwe Promoties, maar ook een gesprek met het Hoofd van het Militair huis van de Koning, generaal-majoor Vandeveld, dat als voorbereiding dient op de grootste eer: een privé audiëntie bij Z.M. de Koning zelf. 

Voor mij was de hele ervaring meer dan een foto, eerder een film en ik hoop dat u na het lezen van de verschillende puzzelstukjes een beter beeld hebt van wat de prijs juist inhoudt en wat de prijs betekent. Ik kan enkel de objectieve inhoud en mijn subjectieve betekenis geven, aan u om uw eigen betekenis te ontdekken en zo het laatste puzzelstukje te kunnen toevoegen aan de achterkant van de foto. 

Jens Parisis
(156 SSMW)