Industrieel ingenieur

Ingenieur worden bij Defensie kan op twee manieren: via de KMS (polytechnische faculteit POL) of via een opleiding tot industrieel ingenieur (II) aan een burgeruniversiteit of -hogeschool. Beide opleidingen tot master duren vijf jaar.

Kandidaten ingenieurs (POL en II) zijn geboeid door wetenschap en techniek, maar het verschil tussen beide opleidingen vormt wellicht de meer concrete toepassing: de opleiding tot industrieel ingenieur is meer praktijkgericht, om zeer specifieke vragen vanuit de industrie te kunnen oplossen. Ook bij Defensie zijn ingenieurs onontbeerlijk.

De opleiding tot industreel ingenieur kan gevolgd worden in elke Belgische burgeronderwijsinstelling die een MASTER in de industriële wetenschappen aflevert. Het opleidingsaanbod is zeer divers (electromechanica, elekronica, bouwkunde, textiel, chemie, informatica...). De studierichting die de student kiest hangt af van zijn interesses en van de behoeften van Defensie. De student mag zelf kiezen aan welke universiteit of hogeschool hij wenst te studeren. Gezien de vele activiteiten, georganiseerd door de KMS tijdens de week en in het weekend, is het in zijn voordeel om te studeren in de omgeving van Brussel.

De militaire opleiding van de toekomstige militaire industrieel ingenieur is vergelijkbaar met die van de leerlingen POL en SSMW: regelmatige activiteiten in de KMS, een militair winterkamp (een week) en zomerkamp (vier weken).

Deze opleiding omvat eveneens meerdere weekends, verspreid over het academiejaar, met militaire activiteiten, stages in militaire eenheden en bepaalde protocollaire verplichtingen (parades, enz).

Al de extra-muros studenten beschikken over dezelfde faciliteiten binnen de KMS als de leerlingen SSMW en POL: studiebegeleiding, ziekenboeg (dokter, kinesist, inentingen, enz), een kot in de KMS (indien je studeert in Brussel), sportinfrastructuur, studiezaal, bibliotheek en ontspanningsruimte.

De kandidaten II zijn onderworpen aan dezelfde voorwaarden tot slagen als hun collega's SSMW en POL (vier pijlers: militair, sportief, karakterieel en academisch). Een jaar overdoen kan slechts eenmaal en onder specifieke voorwaarden.

De Speciale Divisie (SDIV) is verantwoordelijk voor het beheer van alle extra-muros kandidaten en ziet ook toe op de ontwikkeling van de taalvaardigheden.

 

Winterkamp 2020

Waarom ik via de KMS industrieel ingenieur wil worden

Op mijn 23ste maakte ik de gedroomde carrièreswitch: een opleiding industrieel ingenieur volgen en de zekerheid van een uitdagende militaire luchtmachtcarrière met de mogelijkheid een leven lang bij te leren en mezelf te ontplooien.