Hulpkader

Luchtverkeersleider (ATC) bij het Hulpkader

Luchtverkeersleider (Air Traffic Controller, ATC) worden bij Defensie kan op twee manieren: ofwel vier jaar studeren in de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen (SSMW) ofwel via het Hulpkader. Het grote verschil is het bereikte diploma en de duur van de academische opleiding.

Kandidaten luchtverkeersleider van het Hulpkader volgen gedurende het eerste semester het curriculum ATC Academics op de campus van de Koninklijke Militaire School. Na het slagen van deze academische opleiding, start de praktische opleiding op simulator en via 'on the job training'.

Het curriculum Air Academics voor kandidaten ATC van de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen is gespreid over vier jaar. De kandidaten luchtverkeersleiders van het Hulpkader krijgen een certificaat; hun collega’s van SSMW daarentegen bekomen een masterdiploma.

 

Piloot bij het Hulpkader

Piloot worden bij Defensie kan op twee (drie?) manieren: ofwel vijf jaar studeren in de faculteit Polytechniek (POL) of vier jaar in de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen (SSMW), ofwel een vorming volgen via het Hulpkader. Het grote verschil is het bereikte diploma en de duur van de academische opleiding.

Kandidaat-piloten van het Hulpkader volgen gedurende het eerste semester lessen Air Academics op de campus van de Koninklijke Militaire School. Na het slagen van deze academische opleiding, start een praktische vliegopleiding in binnen- en buitenland.

Het curriculum Air Academics voor kandidaat-piloten van de faculteit POL daarentegen is gespreid over vijf jaar en voor de faculteit SSMW over vier jaar. De kandidaten piloot van het Hulpkader krijgen een certificaat, hun collega’s behorend tot de Faculteiten POL en SSMW bekomen daarentegen een masterdiploma. Voor alle kandidaten piloot vormt het curriculum Air Academics een onontbeerlijk gegeven als voorwaarde voor het behalen van het Air Transport Pilot License (ATPL).