23 april 1955 - het bal van de KMS

In 1955 vindt het bal van de KMS plaats op 23 april in de aula in blok B (voor de VIPs) en de vier grote zalen van blok D (voor de leerlingen en hun familie). Een tijdelijke tunnel, versierd met bloemen en verwarmd door radiatoren, laat de genodigden toe zich te verplaatsen tussen de aula en blok D.

De zalen van blok D worden in de weken voor het bal versierd door de promoties, in 1955 volgens de thema’s 'Grand Pavois Marine' (105de Polytechnische Promotie), 'Quatre Saisons' (106de en 107de Polytechnische Promoties), 'Gravensteen' (108ste Polytechnische Promotie) en 'Bagdad' (93ste Promotie Alle Wapens). Ieder van de vijf zalen beschikt over een orkest.

De Quadrille van de Lansiers wordt gedanst in elk van de zalen, in 1955 door acht paren dansers. De heren dragen bij deze gelegenheid authentieke lansieruniformen, geleend van het Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Het is inderdaad pas in juli 1959 dat de blauwe galakledij ingevoerd wordt in de School.

Paul DeClerck 108
vr 08/05/2020 - 10:44
Ik heb nog een vijftal foto's van het "Gravensteen" van de 108 in 1955. Maar ik kan ze hier niet invoegen. Ik probeer ook eens via de link Contact

Bal

CHE

Een klokkenluider in de Militaire School

In de tussenoorlogse periode worden het begin en het einde van de lesperiodes tijdens de eerste twee studiejaren van de Militaire School op een automatische manier aangekondigd door een bel, maar die dringt blijkbaar niet door tot de lokalen van de Applicatieschool.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Kantine 108 POL

24 mei 1951 - cocktail dansant in de speelzaal

Op donderdag 24 mei 1951 organiseert de directrice van de BELAAC-clubs voor de leerlingen van de KMS een cocktail dansant in de speelzaal.

Oudleerling

In de schijnwerpers: een oud-leerling na de bevrijding van België

Paul Gennart volgt een opleiding tot officier aan de Infanterieschool, toen nog in Tervuren, in 1945-1946, en aan de Artillerieschool in Helchteren in 1946. Van 1946 tot 1949 dient hij bij het 2de Artillerieregiment in Köln-Dellbrück en bij het 1ste Regiment Parachutisten in Tervuren en Leopoldsburg. Hij wordt ingelijfd in de KMS met de 104Ade Polytechnische Promotie (104A Pol) op 1 december 1949. Hij is primus van zijn promotie gedurende zijn ganse verblijf in de school en studeert af op 10 januari 1955 met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 17,27 op 20.

WOII

De KMS tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd van de Duitse bezetting. Wij blikken terug naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog voor de Koninklijke Militaire School.